Благотворителен концерт спектакъл по повод 30.години от създаването на 33. ЕГ “Света София”

На 11.12.2023 г. 33. Езикова гимназия „Света София“ отпразнува своя 30-годишен юбилей с голям благотворителен концерт-спектакъл – „Пътуване през времето…“- в аула „Максима“ към УАСГ. На концерта гости, ученици, родители и преподаватели дариха средства за лечението на ученик от 12. клас, който се нуждае от операции и последващо лечение.

На концерта поздрав отправиха ученици и техните ръководители от:

 • 140. Средно училище „Иван Богоров“, които  изпълниха танц  „Песни и игри от Войнягово“, както и „Логодашко хоро“
 • Вокална група FELS MUSIC към Първа Английска Езикова Гимназия отправи поздрав с песента “Carol of the bells” по музика на Джон Уилиамс;
 • Ученици от 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“ изпълниха танц “Пазарджишка копаница”;
 • Ученичка от 11В клас на 203. Профилирана езикова гимназия “Свети Методий”  изпълни песента “Мятало Ленче ябълка”;
 • Вокална група „Пеещи таланти“ към Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ изпълни песента „LOVE YOU LIKE A LOVE SONG“;
 • Дует от Валентина Симеонова и Диана Димова, ученици в 9. Френска езикова гимназия “Алфонс дьо Ламартин” изпълниха на френски език песента – „Птицата и детето“;
 • Фолклорен ансамбъл при 203. Профилирана езикова гимназия „Свети Методий“  изпълни песента “Замъчи се Божа майка”.

След това празничният концерт продължи с изпълнения на ученици от 33. ЕГ „Света София“:

 • Фолклорна група към 33. ЕГ с ръководител г-жа Надя Чавдарова  представиха танц Джангурица.
 • Дебора Григорова от 12 А клас изпълни песента „Цветя и лъжи“ на Ваня Костова.
 • След това ученици от клуб „Актьорско майсторство“ с ръководители г-жа Теодора Джабарска и г-н Александър Цветков представиха чрез скечове туристическа обиколка из държавите, чиито езици се изучават в 33. ЕГ „Света София“. Освен скечове имаше и музикални, тацови и творчески изпъления на:
 • Никол Петкова, ученичка от 9 А клас, която изпълни песента Beggin’;
 • Ахмет Турханер от 10 А клас представи на немски език една история в рими за пагубната сила на любовта от Хайнрих Хайне;
 • Дебора Григорова от 12 А клас изпълни песента Vincent на немски език;
 • Деница Стефанова от 9Д клас рецитира на гръцки език стихотворението „Щастието се крие в малките неща“, автор Одиесас Елитис.
 • Момичетата от 11в клас представиха нежния танц, изобразяващ началото на пролетта в Китай, хореограф – госпожа Антония Радичева.

По време на концерта беше излъчена част от филма „30 години в спомени…“, в който ученици от 33. ЕГ „Света София“, заедно с техните ръководители г-жа Величка Петрова и г-жа Деница Ненчева, умело са събрали историята и спомените на бивши директори, преподаватели и ученици.

В речта си към всички настоящи и бивши преподаватели и ученици, както и към гостите, които присъстваха, г-жа Димитрова, Директор на 33. ЕГ „Света София“, припомни значимостта на Училището. Сподели за постиженията на учениците и техните ръководители, както и за развитието на гимназията през последните години. Ето част от нейното слово:

„Уважаеми ученици, скъпи колеги и приятели, 33. ЕГ “Света София” достигна до днешния си 30. годишен юбилей, откривайки мястото си в модерния свят и с уважение към всичко стойностно по своя път. Споменът е друга действителност, в която присъстваме с двойно съществуване – днешното и някогашното, нашето пътуване през времето е свързано с невидимата трепет на старанието, сериозността и опорството. В началото, в основата на паметта ни, тази жива вода на духа, неизменно стои Света София, чието името означава премъдрост. Истинското училище е състояние на духа. Наследството, което ни е дарено, е от света на познанието, но и от най-финно, духовно естество. В новия ден на гимназията, добрите учители и добрите ученици намират общ език на тази територия, която се нарича любопитство към света и в чиято безграничност трябва да бъдем уверени. По светлата пътека на любопитството тръгват онези, за които училището става тясно.

………………………………..

Днес, 30 години по-късно, училището има статут на една от елитните гимназии в страната. Разполага с материална база от 15 класни стаи и 3 кабинета, от които са специализирани една компютърна зала, един стем център и кабинет по чужди езици. Училищното пространство във филиалната сграда е основно ремонтирано. Обзаведено е с модерно техническо оборудване, интерактивни дъски, компютърна зала с подходящ софтуер и приложения за виртуална работа по различни учебни дисциплини.

……………………

Най-големите примущества на 33. ЕГ “Света София” са усещането за близост с природата, чрез пракрасния двор към филиалната сграда, както и литературните кътове за четене, които има в двете сгради. Във въздуха се носи енергия на балансиране между амбиции и здрава морална среда, която е създадена от прекрасен колектив. Мотивирано присъстващи в тази среда са учениците, сред които висок процент са със собствена индивидуалност, поглед и нестандартност. Възпитаниците на гимназията гледат с живо любопитство към света, човечеството и живота, като демонстрират отношения към актуални събития включително в света.

Училището разполага с библиотека, компютърен кабинет и СТЕМ кабинет. Учениците имат на разположение два малки физкултурни салона, футболно игрище, баскетболно игрище, волейболно игрище, три тенис маси, три комплекта шведски стени, един шахматен кът и различни фитнес уреди. Учениците в 33. ЕГ “Света София” имат богато разнообразие от възможности при избор на образователна специалност. Възпитаниците могат да получат средното си образование в профил “Чужди езици” с интензивно изучаване на английски или френски език, към които втори чуж език могат да изберат из между немски, испански, руски език, китайски или гръцки език. Освен това, в гимназията има професионални паралелки с профил “Екскурзоводско обслужване”, както и новоприета СТЕМ паралелка с профил Предприемачески, които също са с интензивно изучаване на английски език.

…………………….

Чрез дейности по различни проекти се създаде една по-различна, по-творческа и позитивна среда в двете сгради на гимназията.  Интериорът на цялото училище цели да обединява училищната дейност, ученици, родители и учители. Чрез реализирането на това прекрасно начинание е създадена красива комфортна и позитивна учебна среда, която чрез използване на свежи цветове и различни табла с образователна информация, се повиши креативният потенциал на учениците.

……………………

Бих искала, като празничен благослов да прозвучи благодарността ми към първите и настоящи учители в гимназията заради благородството и търпението им. Празнична памет за неуморимия дух на първия директор на гимназията господин Богдан Величков. Празничен благослов и благодарност към втория директор на гимназия господин Груди Петков. Богослов и благодарност към родителите, които са ни поверили най-скъпоценното си, своя принос към вечността. Празничен благослов към учениците, чиито успехи и старание градят престижа на училището и чрез които езиковата гимназия пребъдва с достойнство. Празничен благослов към зрелостниците от випуск 2024 година! Пожелавам ви енергията на жизнерадостта, защото тя издига човека и му дава надмощието над успеха! Празничен благослов за всички стараещи се за издигане авторитета на това училище…“

Бгалодарим за отправените поздравителни адреси!

Благодарим на всички гости, на всички бивши и настоящи преподавтели, както и на всички бивши и настоящи ученици, които присъстваха на концерта, смяха се, пяха и танцуваха заедно с нас!

Честит 30-годишен юбилей 33. Езикова гимназия „Света София“!

Още новини

Scroll to Top

РУО – София-град в качеството си на Център за координиране на дейността на Националната мобилна група за психологическа подкрепа в сътрудничество с Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град /РЦПППО – София-град/ разкрива безплатна телефонна линия с номер 0877183133 за осъществяване на психологически консултации, на която по график ще отговарят психолози доброволци.

Skip to content